Twijfels? Doe de test!

Twijfel je of je grond geschikt is om een moestuin te beginnen of een kippenren aan te leggen? Onze webtool helpt je om de vruchtbaarheid, de voorgeschiedenis en de omgeving van je grond te controleren.

Het is mogelijk dat je na de test het advies krijgt om je grond door een erkend labo te laten onderzoeken. Ter info: perfluoralkylstoffen (PFAS) zijn momenteel nog niet opgenomen in de vragenlijst of bodemanalyses. Die testresultaten kun je nadien ingeven in onze labotool. Je krijgt dan een gedetailleerd advies. Vraag het labo om de testresultaten in ons pdf bestandRapport_bodemanalyses.pdf (74 kB) te gieten. Zo krijg je zeker de juiste antwoorden.

Vraag aan je labo om naast de vervuilende stoffen ook een analyse uit te voeren van de zuurtegraad (pH), de grondsoort, het humusgehalte en een analyse naar de aanwezigheid van diverse voedingselementen. Vraag ook naar een gepersonaliseerd bekalkings- en bemestingsadvies.

De prijzen voor een labo-onderzoek variëren naargelang de stoffen die je laat controleren. Tests voor zware metalen worden regelmatig uitgevoerd en kosten gemiddeld 55 euro. Wil je naast zware metalen ook PAK’s en minerale olie laten opsporen, dan kan de prijs oplopen tot 200 euro. Tests voor dioxines of pcb’s zijn duurder (300 tot 800 euro), maar zijn niet vaak nodig. Welk labo je kiest, bepaal je zelf. Vraag zeker eerst een offerte, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Hoe je bodemstalen moet nemen, vind je in het pdf bestandStaalnameprotocol_tuinier.pdf (248 kB)

Labo’s voor bodemverontreiniging 
Labo’s voor onderzoek eieren

Een negatief advies … wat nu?
Na een bodemcontrole kan blijken dat een moestuin of kippenren niet veilig is op de plek die jij hebt gekozen. Dan heb je verschillende alternatieven:

  • Wil je maar een paar groenten telen, dan kunnen teeltbakken met zuivere grond een oplossing zijn. Zulke bakken zijn ideaal voor kruiden, radijsjes, enkele aardbeienplanten ... Voor gezinnen met kleine kinderen is dit een leuk alternatief.
  • Ook groenten telen in verhoogde teeltbedden is mogelijk. Je legt dan eerst een geschikte folie of doek op de vervuilde grond en daarop komt 50 centimeter zuivere teelaarde. Op die manier kun je toch groenten telen op een (licht) vervuilde locatie.
  • Wil je echt een grote moestuin aanleggen, bijvoorbeeld een volkstuin, dan zoek je beter een andere locatie. Ook voor een kippenren is een andere locatie het enige alternatief.
doe de test
vul labo gegevens in